9 Aralık 2011 Cuma

1142. Casusluk. 3. MİT Raporu: Sonrası

Faili meçhuller soruşturmasında 'ölüm listeleri' MGK'ya sorulacak

09.12.2011

Eski İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'nin açıklamalarından sonra faili meçhul cinayetler soruşturması Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kayıtlarına uzandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen, 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhullere ilişkin soruşturma kapsamında Özel Yetkili Savcı Hakan Yüksel, MGK'ya yazı yazacak. Yüksel, söz konusu dönemde MGK'ya sunulduğu iddia edilen 'PKK'ya yardım eden işadamları listesi' ve konuyla ilgili raporları soracak. Savcı, çarpıcı açıklamalarda bulunan ve PKK'ya yardım eden işadamlarının listesini MGK'ya sunduğunu kabul eden Nahit Menteşe'yi soruşturma kapsamında ifadeye çağırıp çağırmayacağına, kayıtları inceledikten sonra karar verecek.

Eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın'ın itirafları ile başlayan 'faili meçhul soruşturması' eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür'ün ifadesi ile eski başbakanlardan Tansu Çiller'e uzanmıştı. Ayhan Çarkın, itiraflarında, Ömer Lütfi Topal, Tarık Ümit cinayetleri gibi birçok faili meçhul cinayeti ve o dönem hazırlanan ölüm listelerini anlatmıştı. Soruşturma kapsamında Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Ayhan Çarkın ile birlikte 9 şüpheli tutuklanmıştı. Savcı, Halis Toprak ve Ahmet Hamoğlu gibi adı ölüm listelerine girdiği ileri sürülen ve bu listelerden çıkmak için para ödediği iddia edilen isimlerin ifadesine de başvurmuştu.