30 Temmuz 2011 Cumartesi

297. Kale Avanslı Oyun? II

Akşam vakti erişti. Kalktık, terk-i lokal eyleyeceğiz. Baktık ki, bir masada müdavimler arasında heyecanlı bir maç sürüyor. Mustafa Şahin, Ahmet Ziyaeddin Şerefhan'a iki kalesini verdi; rakibinin bir piyon ve de vezirini aldı. Bir baktı ki rakipte bir kale daha var ve iki taraf da zaman darlığı içinde. Karşılıklı piyon değişmelerini müteakiben Mustafa g4-g3 sürdü ve kiş çekti. Ziyaeddin f2 karesindeki şahını aldı, saate baktı ve saniyeler süresi kala g2 karesine koydu. Mustafa: "İyi ama ben nereye gideceğim şimdi?!"




Ahmet Ziyaeddin Şerefhan - Mustafa Şahin  pat!



Beyazların kalesinin edilgin durumda olmasına yoğunlaşalım ve konumu çözümleyelim. Oyun bitimi konumunda kalenin olmadığını tasarımlayalım. Şu konumu elde ederiz:




Oyun gene pat ile sonuçlanır! 

296. Kale Avanslı Oyun?

Dün öğleden sonra Çallı Spor Lokalinde idik. Her zamanki müdavimlerden olan çocuklar ve gençlerden eser yoktu. Cuma turnuvası için birararaya gelmiş "ihtiyarlar" tayfası ile çene çaldık. Sonra bir müdavim daha geldi: Recep. Recep ile iki oyun oynadık. İkisini de zorlanmadan kazandım. Turnuva devam ettiğinden ve başka bir rakip de olmayınca hadi bir daha oynayalım dedim ve vezir kalesini çıkardım. "Bu kez kale avanslı parti yapalım!" Recep, oyun bitiminde d4 karesindeki atını edilgin durumdaki vezirini oyuna sokmak üzere feda ettiyse de, bu sıralarda ortalarda görünmeyen İsmet'in tabiri ile "mat konumu dizme" işlemi çoktan tamamlanmıştı.


Harun Taner - Recep Pekmezer 


Oyun şöyle devam etti: Vd4 şah Fe3 Vxb2 şah Ad2! Siyahların üç ağır figürü de oyun dışındalar! Uzunca bir düşünmeden sonra siyahlar Kg4 savunma hamlesini buldu.




Hamle beyazlarda. Oyun kolayca nasıl kazanılır?
















Oyun Vf6+ Şh3 Vf3+ Şh2 Ff4+ Kxf4 Vxf4+ Şh3 Ff5 mat hamleleri ile sonlandı. Şh1 hamlesine Fe4 mat var.





Bu kale avanslı oyunu kazanmama, oyun başladıktan sonra sökün eden izleyiciler şaşkınlıklarını gizleyemediler. Tam bu esnada, Galip çıkageldi. Daha önce ASEM'de defalarca oynamamıza rağmen Galip'i bir türlü yenemiyor idim. Kuvvet derecesi 1600+ civarlarındadır. Ona karşı da kale avanslı oynadım. Çok güzel bir parti oldu; oyun bitimi de şahane bir mat ile taçlandı.


Harun Taner - Galip Büyükyıldırım


Bu konumda g6 sürüşü Şf8!+ hamlesinden dolayı kontrendikedir. Galip, Ac5! hamleme Fc7? hamlesi ile karşılık verince Axc7! oynadım. Tehdit f8=V ve mat sekansı. Vxf4+ Vxf4 Fxf4 sonrası f8=V+ ile f piyadesinin vezarete yükselmesi oyunu pratik olarak bitirdi. Şxd7 Vxf4 sonrası siyahlar terk etti.

295. Ağustos Ayı Turnuvaları

Dün Çallı Spor Lokalinde lâflarken Ağustos ayındaki turnuvaları listeledik: Yarın 10k üzeri para ödüllü Keşan turnuvası başlıyor. Hemen sonra gene 10k üzeri para ödüllü Çanakkale Troya turnuvası Ctesi başlayacak ve ay ortasına kadar sürecek. Sonra Datçada Türkiye hızlı (25 dak düşünme süreli) var. Bu yıl yapılmaları şüpheli olan Antakya, Uluslararası İstanbul ve İzmir Açık turnuvaları ayın ikinci yarısında düzenlenebilecek. Antalyadaki iki olası turnuva ise bol madalyalı Manavgat ve Zafer Bayramı turnuvaları.


294. Satranç Yayınları. Chess Chronicle

Chess Chronicle 2005-2006 yıllarında çevrimiçi olarak ingilizce ve ispanyolca yayınlandı. Yayınlanma periyodu ayda iki kere olarak tasarlandı. Bir yılda (2005 haziran - 2006 haziran) 20 sayı kadar çıktıktan sonra yayını durdu.

Chess Chronicle  2005 yılının son sayısı sayı 11

293. Satranç Yayınları. Budapesti Sakk-Szemle

Budapesti Sakk-Szemle 1889–1894 yılları arasında 6 cilt olarak yayınlanmıştır.


292. Satranç Yayınları. Columbia Chess Chronicle

Columbia Chess Chronicle, Columbia Satranç Kulübünce 1887–1890 yıllarında yayımlanmıştır. Toplam 5 cilt.


291. Satranç Yayınları. Brooklyn Chess Chronicle

Brooklyn Chess Chronicle. 1882–1887 yılları arasında beş cildi çıktı.

290. Satranç Yayınları. British Chess Magazine

British Chess Magazine, 1881 yılından bu yana yayın yaşamını sürdürmektedir. 1881-1916 yılları arasındaki 36 cildinin elleçlenmesi tamamlandı. 1 DVD

289. Satranç Yayınları. Maryland Chess Review

Maryland Chess Review. 1874-1875 yıllarını içeren iki cildi yayınlanmıştır.

288. Satranç Yayınları. Chess Journal

Chess Journal, 1870-1892 yılları arasında 18 cilt olarak yayınlanmıştır. Bu üst başlık altında,   1870-1892 yılları arasında çıkan şu yayınları topluyorum: Dubuque Chess Journal, Brownson’s Chess Journal, Chess Journal, American Chess Journal Hannibal, American Chess Journal New York ile American Chess Journal Chicago.

Dubuque Chess Journal 1870 cilt 1  148 sayfa